Friday, September 18, 2009

Resepi Puasa Enam

Pandan Cream Brulee

500 ml fresh cream
200 ml fresh milk
3 helai daun pandan
80 gm gula castor
7 biji telor kuning
20 gm tepung jagong

Cara membuat
Daun pandan di potong dalam 1 inci panjang, dan blen bersama-sama fresh milk sehingga menjadi hampas. Tapis dan asingkan hampas( buang). Susu yang sudah di tapis tadi di masak bersama dengan fresh cream. Manakala telor kuning dan gula di pukul hingga sedikit kembang, dan masukkan kedalam susu yang sedang panas. Masukan tepung jagong. Kacau sehingga ianya menjadi sedikit pekat. Angkat dan masukan kedalam bekas yang anda suka( bekas yang tahan panas)

Bake mengunakan oven, 180*C, masa 6 min ke 7 min.

Selamat mencuba, sesuai sebagai pencuci mulut, selepas lunch ataupun dinner.

3 comments:

run kicap run said...

chef , ni resipi baru ke ? bkn ke yg sblm ni gne gelatin ?

Mokde said...

yang ini dah diubah suai untuk mokde (hehehe perasan laa chef buat untuk mokde..
anyway thank chef, best ni .

chef din said...

Sesetngah org tak suka geletin, jadi kita tukar la sikit, masukkan sedikit tepung jagong, dan bake dlm oven lebih kurang 1o minit.